tiistai 17. kesäkuuta 2014

Uudet tuulet puhaltavat

Sekä uutta postausta, vihdoin! Suuret pahoittelut tästä parin kuukauden tauosta. Koulu todella vei kaiken huomion ja voimatkin viimeiseen pisaraan, mutta kyllä se kannatti. Nyt omistaja voi ylpeänä sanoa päässeensä peruskoulusta päättötodistuksen keskiarvolla 9.2. :--) Hetken olen saanut jo lomailla (ja aloittanut kesätyöt), joten eiköhän tätä energiaa blogin päivittelyynkin ala pikkuhiljaa taas löytymään. Opiskelurintama tulee luultavemmin vaikuttamaan tulevaisuudessakin tänne blogiin asti, toivottavasti ei enää epäaktiivisuutena, vaan jonkun kokoisena osana postauksia. Sain viime perjantaina tietää päässeeni Keski-Pohjanmaan maaseutuopistoon kennellinjalle, Kannukseen, jossa opiskellaan eläintenhoitajaksi, mutta koirapainotteisesti. Näin ollen voi olla että blogi siirtyy pelkästään Inton ympäriltä osittain hieman uusille aihealueille.


Yritys numero 1: innokas pusuttelija (ja vähemmän innokas vastaanottaja)


Inton kanssa ollaan jatkettu hyvin Intomaisen innokkaasti agilityharrastusta. Poju on suorastaan räjähtänyt liekkeihin lajille ja viimeistään nyt niin on käynyt kyllä hihnan toisessa päässäkin! Alkeiskurssilta siirryttiin suoraan jatkokurssille jota on nyt takana neljä kertaa. Kertoja on siis kuusi per kurssi. Agilitystä aion kuitenkin kirjoittaa postauksen myöhemmin erikseen, tämän päiväisissä reeneissä meillä oli nimittäin mukana (ensimmäistä kertaa) kuvaaja paikalla ja myös videomateriaalia on luvattavissa!


Innokas pusuttelija part 2 (ja jo kovin kärsivän oloinen vastaanottaja)

Inton ruokavalioon olen tässä kirjoitustauon aikana myös tehnyt joitakin muutoksia. Noin 5kk ikäisenä lähdin lihan määrää lisäämään (siihen asti oli saanut vain "maistiaisia" ja joskus luita) ja suhde on siitä lähtien ollut nappulan kanssa 50/50. Viime viikolla meiltä loppui myös kasvattajalta mukaan ostetut Hill'sin pentunappulat ja siirryimme Orijen-merkkiseen sapuskaan jota on aikanaan myös Kapu-mittelille syötetty ja hyväksi todettu. Lihaa tällä 50/50-systeemillä meillä menee viikon aikana about 1,750kg. Mukavastihan tuohon koiran lihoissa pitämiseenkin saa kyllä upotettua rahaa, tuo Orijenin säkki taisi olla 13kg ja sen lisäksi ostin n. 5kg lihaa ja sinne menikin jo 130€. Mutta on se sen arvoista, koira voi hyvin ja on terve sekä energinen, mitä muuta sitä omistaja voisikaan toivoa!

Kesän aikana olen opettanut Intoa uimaan eli siis houkutellut sitä veteen mm. keppien, pallon sekä namien avulla. Veteenhän poju menee vauhdikkaasti, mutta vieläkin jo jonkun ajan harjoittelun jälkeenkin sen kynnyksen ylittäminen jolloin tassut eivät enää yletäkään pohjaan vaan pitäisi lähteä kauhomaan, on kovin jännittävää ja ehkä vähän pelottavaakin. Joillakin kerroilla poitsu lähtee taas reippaasti uimaan ja on hakenutkin jo lähes parin metrin uintimatkan päästä "saaliin". Hieman tätä aikanaan jännitin, kovasti kun vesipelastusta haluaisin päästä kokeilemaan ja kun tämä meidän hienohelma ei missään nimessä suostu kävelemään lätäköstä! Järvessä lutraaminen on kuitenkin selkeästi mukavaa ja tästä se sitten lähtee. :--) Ensi viikon maanantaina olen menossa paikallisia vepetreenejä seurailemaan ja mahdollisesti jotain vinkkejä lajin suhteen nuoren koiran kanssa toivoisin nappaavani mukaan.

Sitten vielä pari kysymystä teille lukijoille:
(teitä muuten vielä on tämän tauonkin jälkeen, ihanaa!)

Mitenkäs te pitkä/paksuturkkisten koirien omistajat, kuinka usein olette kesäisin antaneet koirienne turkkien kastua iho-ongelmia silmällä pitäen ja nimenomaa siis tietysti niitä välttäen? Kuumimpina viikkoina (joita tänä kesänä on onneksi ollut vähän) me olemme nimittäin käyneet järvessä jopa viisikin kertaa viikossa. Mittelspitziltähän tuli aikoinaan vedettyä kesällä (Fiskarsin saksilla, pelitti!) turkki pois ihan täysin koiran mukavuuden ja käytännöllisyyden puolesta. Kuten sanottua, en ole oikein näyttely- tai puunaajaihmisiä... Inton turkin nyrhimishimoja olen yrittänyt toistaiseksi vältellä, trimmeriä kun ei ole tullut hommattua ja toiseksi poju on kuitenkin meillä sijoituksessa. Jos tulee oikein kuumia, pitkiä jaksoja niin täytyy naputella kasvattajalle viestiä, mitäkös mieltä hän olisi tällaisesta tempusta.. :--) Kyllä sitä eräätkin koomiset tilanteet ja paheksuvat katseet mittelin kanssa kerättiin, erityisesti näyttelyharrastajilta! Lähiaikoina helle ei tosiaan ole kiusannut..

Toiseksi, mitä punkkilääkettä olette suosineet? Joskus vuosia sitten tuli koirilla ja kissoilla kokeiltua näitä punkkipantoja, jotka todettiin ainakin silloin kohtuullisen hyödyttömiksi. Kaiken lisäksi olen käsittänyt että niiden tehokkuus usein kastuttaessa heikkenee, joten näin ollen meillä ne eivät tule kysymykseenkään. Edellisen koiran kanssa käytimme tätä niskaan laitettavaa nestemäistä punkkikarkoitetta, merkkiä en muista. Se taisi kohtuu hyvin toimia, tosin ainakin laittamisen jälkeen muutamia päiviä piti kaastumista ja koskemista varoa. Toistaiseksi olen Intolle syöttänyt luonnonmukaisesti vain valkosipulia (joskin pieniä määriä), mutta se ei ole riittänyt. Täytyy kokeilla lisätä määrää ja jos se ei paranna vaikutusta, käydä ostamassa tuo nestemäinen lääke.

Seuraavissa postauksissa:

 • Inton kasvu ja kehitys +kulupäiväkirjahaaste
 • raakaruokinta
 • agility

Otamme ehdottomasti postaus- sekä videotoiveita ja haasteitakin vastaan!

5 kommenttia:

 1. Meillä sai koirat uida aina niin paljon kuin jaksavat mökillä kun ollaan vaikka Nellillä (landseer) kestääkin turkinkuiviminen ja tässä 10vuoden aikana ollut kerran hospot. Että musta joka toinen päivä jos haluu varmistella ettei Turkki pääse muhiin. Mutta en usko että aussilla haittais joka päiväinen uintikaan.
  Meillä pienempi on käyttänyt yrttipantaa, mutta tänä kesänä joku liuos laitetaan sille. Isommalla ollut punkkipanta ennen mutta tänä kesänä sillekkin laitetaan joku liuos niskaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon just noita välipäiviä joitakin viikossa koittanut pitää, ettei turkki ihan kastuis joka päivä. Ja onhan se varmaan toki yksilöllistä että kuinka herkästi tulee hotspot, mutta hyvä kuulla! Eiköhän me ihan rauhassa sitten voida käydä uimassa aina kun huvittaa ja vähän tarkkailla sitten tuota ihoa, tulee ongelmia jos tulee. :)
   Mietin kyllä että varmastihan se kastuminen heikentää myös sen liuoksen tehoa. Onko teillä tuo yrttipanta siis ollut kohtuullisen tehoton, jos liuokseen siirrytte? Ja kiitos vastauksesta!

   Poista
 2. Meillä köytetty molemmilla pojilla Scaliborin pantoja. Uimaan tai suihkuun mennessä ollaan panta otettu pois, niin teho säilyy. Hyvin on meillä toiminut, eikä juuri punkkeja ole pannan kanssa turkkiin tarttunut. (:
  Tuota kulupäiväkirjahaastetta odotan mielenkiinnolla. (:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuinka kauan teillä nuo pannat ovat kestäneet? Koko kesän, jonkunlaisella teholla? Kärsimättömänä kävin tänään ostamaan kahdeksi kuukaudeksi Intolle liuokset (yhden annoksen teho pitäisi olla n. 4vko), mutta voihan se olla että pantaakin tulee kokeiltua, saa nähdä mikä noiden vaikutus nyt sitten on.
   Koitan saada tässä viikonlopun aikana hieman kuvailtua ja sitten postauksen nakuteltua. Kiitos vastauksesta! :)

   Poista
 3. Meillä koirat ei mielellään mene veteen, mutta Nutu käy kahlaamassa mahaan saakka, jos käy. Nala suostuu juuri ja juuri kastamaan etutassut, jos on aivan pakko. Punkkilitkuja ei ollut tänä kesänä, hirvikoira on käyttänyt scaliborin pantaa seitsemän kesää, tänä kesänä eka punkki vasta. Poroille en halua pantoja, samassa taloudessa kissa ja en tahdo pitää niitä kaulassa koko aikaa, kun meillä ei muutenkaan ole pantoja kaulassa. Hihnassa ollessa sekä treeneissä.

  VastaaPoista